Laden ...

De huizen zijn op, volgens voorzitter NVM

De huizen zijn op, volgens voorzitter NVM
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken moet onmiddellijk de regie in handen nemen om het historische tekort op de woningmarkt niet verder te laten ontsporen. Vooral starters en alleenstaanden staan in de kou, omdat gemeenten hoofdzakelijk woningen voor gezinnen laten bouwen.

Voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) deed donderdag een dringende oproep aan de voor woonbeleid verantwoordelijke minister Ollongren. Zij moet van hem ’onmiddellijk’ de regie over nieuwbouw in handen nemen. Hoewel de bouw van woningen vorig jaar met 70.000 flink toenam, is de branchevereniging zeer ongerust. Met dit bouwtempo is het huidige tekort namelijk pas in 2040 gehalveerd naar ’een acceptabele 100.000 woningen’.

Gezinswoning

Tegelijk worden er woningen gebouwd die voor een hele grote groep kopers helemaal niet aantrekkelijk zijn. Veel gemeenten laten namelijk vooral eengezinswoningen verrijzen. “Terwijl twee derde van de Nederlandse huishoudens géén thuiswonende kinderen heeft”, verwijst Jaarsma naar het groeiend aantal alleenstaanden in Nederland.

Een woning van maximaal twee ton is – vooral in de steden – schaars goed geworden, omdat het aanbod opdroogt en de vraag hoog blijft.

“We willen dat de minister snel de regie neemt.”

Jaarsma: “Het gezin is niet langer de hoeksteen van de samenleving. Sommige politieke partijen willen het niet horen, maar het is wel zo. Ondertussen blijven bouwvergunningen eisen bevatten die zijn gekoppeld aan de politieke kleur van de wethouder. We willen dat de minister snel de regie neemt.”

Mismatch

Een andere mismatch is de bouw van seniorenwoningen en -appartementen, waar het grote aantal ouder wordende babyboomers helemaal niet op zit te wachten. Deze doelgroep wil volgens Jaarsma helemaal niet altijd kleiner wonen: “Een derde van de babyboomers gaat zelfs groter of duurder wonen. Ze willen wel graag gelijkvloers wonen, met een tuin”, zegt Jaarsma.

Hij baseert zich op de resultaten van NVM-onderzoek naar de woonwensen van de grote generatie die in de jaren zeventig en tachtig een gezinswoning kocht. “Zij gaan daar de komende jaren vandaan.” Dit zou de markt volgens Jaarsma ’behoorlijk kunnen verstoren’ met het oog op de huidige bouw van eengezinswoningen. Voor de starter en huishoudens met een beperkt budget zit de deur volgens Jaarsma op dit moment ’eigenlijk gewoon dicht’.

Met 59.600 woningen te koop staande woningen werd in de laatste drie maanden van 2017 een dieptepunt bereikt. Een aanbod onder de 60.000 koopwoningen kwam in 2003 voor het laatst voor. Inmiddels is de bevolking met een miljoen inwoners gegroeid. “De daling gaat nog steeds het snelst bij appartementen: daar staan er maar liefst 47,6 procent minder van in aanbod dan vorig jaar”, zegt Jaarsma.

Prijsstijging

In een jaar tijd gingen de prijzen dan ook met maar liefst 9,1 procent omhoog. Nu kost een gemiddelde woning 269.000 euro. Een woordvoerder van het ministerie erkent dat de huidige nieuwbouwstijging ’niet genoeg’ is. Minister Ollongren wil volgens hem met de stedelijke probleemregio’s ’afspraken maken over het versnellen van de woningbouw’.

Bron: De Telegraaf
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1530692/de-huizen-zijn-op

Interesse in een kortlopende investering in bouwgrond?
Vraag nu de brochure van Zuydergeest aan, klik hier.
Share: