Laden ...

Hofjeswoningen voor jong en oud in Tuitjenhorn

Hofjeswoningen voor jong en oud in Tuitjenhorn
Ouderen en jongeren die door elkaar heen in een hofje wonen. Dat is de bedoeling van het hofjeswoningproject dat eind 2022 gerealiseerd moet worden aan de Bogtmanweg in Tuitjenhorn. Vijftien tot twintig van die huizen komen er, als het plan doorgaat van de samenwerkende partners Wooncompagnie, Wonen Plus Welzijn en de Dorpsraad van Tuitjenhorn.

De hofjeswoningen zijn bedoeld als onderdeel van een bouwplan dat er komt op initiatief van de gemeente Schagen, een plan dat in totaal tachtig woningen behelst. “Dit wordt helemaal toegesneden op bewoning door zorgzame en sociale mensen die graag in een hofje willen wonen en die zich ook daarvoor willen inzetten. Er komen koopwoningen en sociale huurwoningen. En iedereen die geïnteresseerd is en woont in Tuitjenhorn, Warmenhuizen, Dirkshorn of directe omgeving, kan zich melden bij ons”, aldus Dorpsraad-voorzitter Sjaak Kruijer.

Bijeenkomst

Hij verwacht veel animo voor de hofjeswoningen en Kruijer houdt zelfs rekening met ‘overtekening’: “In dat geval komt er wat ons betreft gewoon een tweede hofje bij. We hebben al een bestand van honderd mensen met een woningbehoefte en inmiddels hebben zich al veertig mensen aangemeld voor de bijeenkomst die we samen met de gemeente Schagen in dorpshuis Ahoj houden op donderdag 19 maart (aanvang 19.30 uur, red.).”

“Hofjes zijn niet nieuw. We kennen ze uit vorige eeuwen”, zegt Eugeen Hoekstra namens de Woonadvies Commissie (WAC) van Wonen Plus Welzijn. “Nu worden er weer hofjes gebouwd in ons land. Ze zien er modern en comfortabel uit. De bewoners zijn enthousiast. Reden is dat ze wonen tussen mensen met dezelfde interesses en drijfveren. Niet dat iedereen met iedereen kan opschieten. Dat hoeft ook niet. Een hofje is geen commune. Maar wel met dezelfde drijfveren zoals medemenselijkheid en goed nabuurschap. Waardoor je elkaar helpt als er nood aan de man is. Even boodschappen voor elkaar doen als er iemand ziek is of geopereerd moet worden. Iedere bewoner belooft een goede buur te zijn. Daar gaat het om in dit plan.”

Gemeenschapsgevoel

Kruijer vult aan: “Het wonen in een hofje biedt veel: zoals gemeenschapsgevoel van veiligheid en saamhorigheid. Het is daarom een recept tegen de eenzaamheid. Een beetje terug naar de tijd van toen, maar met de moderne mogelijkheden van vandaag de dag.”

Ook jongeren zijn welkom in het hofje. Hoekstra: “Waarom niet? We zien voorbeelden in het land dat ouderen en jongeren, die samen wonen op hetzelfde adres, het goed met elkaar kunnen vinden.”

Locatie

Voor het hofje wordt gedacht aan de locatie bij de Bogtmanweg ten noorden van de begraafplaats, vlakbij het St. Jozefpark. Alle woningen hebben een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer op de begane grond. De gangen zijn breed genoeg voor een rollator of een scootmobiel. Kortom, het is er comfortabel wonen. Wonen plus gezelligheid gaan prima samen in een hofje.

Kruijer en Hoekstra: “Het idee is er, nu moet het nog worden uitgewerkt: hoeveel woningen kunnen het worden, waar komen de schuurtjes en de tuintjes, schuttingen wel of niet? en noem maar op. We zoeken enthousiaste potentiële toekomstige huiseigenaren die het idee van het hofje omarmen en tijd willen investeren om het hofje vorm te geven.”

Het plan zal worden vlot getrokken in een zogenaamd Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO). “Dat betekent dat een groep toekomstige bewoners vanaf de voorbereiding tot en met de realisering betrokken zijn bij het ontwikkelen van dit hof samen met vakkundige bouwbegeleiding.”

Bron: NoordHollands Dagblad
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200303_76416442/hofjeswoningen-voor-jong-en-oud-in-tuitjenhorn-in-plan-bogtmanweg

Interesse in een kortlopende investering in bouwgrond?
Vraag nu de brochure van Zuydergeest aan, klik hier.
Share: