Laden ...

Wethouder Schagen wil veel meer bouwen

Wethouder Schagen wil veel meer bouwen
Achttien gemeenten in ‘Holland boven Amsterdam’ willen 40.000 extra woningen bouwen. De provincie moet nog overtuigd worden. Ontwikkelaars waarschuwen er al langer voor: het bouwtempo in Noord-Holland ligt veel te laag, lager dan Friesland.

“Al veel te lang ligt het tempo veel te laag,” zegt wethouder Wonen in de Gemeente Schagen.

Het zou ontbreken aan locaties en bestuurlijke daadkracht bij de provincie. De geplande 23.000 woningen zijn veel te weinig. Daarbovenop moeten er nog eens 40.000 bijkomen. De 18 gemeenten in Holland boven Amsterdam hebben een bidbook ontwikkeld waarin omschreven staat op welke locaties Noord-Holland Noord de komende jaren de 40.000 extra woningen kan bouwen.

Hierin worden onder andere Muggenburg Zuid (Schagen), Warmenhuizen Noord, ’t Veld Noord, Drechterland-Zuid, Waterweide-Stedebroeck en Bangert-Oosterpolder (Hoorn) genoemd. In de Noordkop is weidegrond genoeg maar aan woningen is een groot gebrek. De wethouder heeft zich verenigd met collega-wethouders uit andere gemeente in Noord- Holland om ervoor te zorgen dat de Provincie meer woningbouw toelaat. Muggenburg-Zuid is door deze actie terug van weggeweest.

De hamvraag is: wat mag er allemaal in het buitengebied en wie gaat daar nu eigenlijk over? Het provinciebestuur in Haarlem, mooie boel natuurlijk want het is te gek voor woorden dat die lui uit ’t Gooi en IJmond bepalen wat hier wel of niet mag. Dat er echt niet gebouwd mag worden in Warmenhuizen en in Schagerbrug. Mogen wij dit zelf niet uitmaken?

Geef ons die vrijheid, roept de wethouder, om zelf te beslissen over woningbouw in bijvoorbeeld Warmenhuizen, Schagerbrug en Callantsoog. Hij vindt het terecht dat de Provincie let op het landschap en dat gemeenten niet onder elkaar gaan concurreren, maar de vrijheid van de ene overheid kan de vrijheid van de andere overheid niet inperken.

Wordt Schagen zo een overloopgemeente voor de metropool Amsterdam? Dat kan zo maar. Dat ‘onze’ woningen door welgestelden uit het overvolle zuiden van de provincie worden ingepikt. De wethouder moet er wel voor zorgen dat eigen woningzoekenden als eerste mogen opteren.

Bron: Hoorngids
https://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3694288/nieuws/wethouder_beemsterboer_schagen_wil_veel_meer_bouwen.html

Interesse in een kortlopende investering in bouwgrond?
Vraag nu de brochure van Zuydergeest aan, klik hier.
Share: